Ajánló

Habsburg György

Kedves Olvasó!

Örömmel vettem kézbe Pavlóczki Béla helytörténész érdekes könyvét. Mindig szívesen olvasok Őseim tetteivel, életével kapcsolatos írásokat. Édesapám mindig hangsúlyozta, hogy a múlt példájából tanulhatunk. Aki nem tudja honnan jött, az nem tudja, hol van és hová megy.

Az egykori Sopron vármegyében, valamint a Rábaközben élt emberek jól ismerték e könyv névadóját, báró Berg Gusztávot, valamint sokrétű tevékenységét. Családom tagjai, Habsburg–Lotaringiai Rudolf koronaherceg, trónörökös és Habsburg–Lotaringiai Ottó Ferenc főherceg több alkalommal is látogatást tettek Kapuváron, ahol Berg Gusztáv fogadta őket. Rudolf trónörökös kedvenc vadászterületének is nevezte a rábaközi település környékén található erdőket.Hazánkba települt, majd 1883-ban magyar állampolgárrá vált Berg Gusztáv élete jó példa lehet a mai kor emberének, hiszen tetteivel irányt mutatott a hazánkban befektető üzletembereknek, vállalatoknak egyaránt. Nem csupán munkahelyeket teremtett, hanem megbecsült tagjává vált a rábaközi közösségnek.
A báró magánélete, sokrétű társadalmi és kulturális tevékenysége mellett megelevenednek a korabeli Sopron vármegyei települések meghatározó eseményei, a kapuvári Esterházy kastély ismeretlen történetei, a korszak embereinek mindennapjai, ünnepi pillanatai.

Pavlóczki Béla helytörténész 2008 óta kutatja e korszak történetét. Az elmúlt években előadásokkal és kiállításokkal is ápolta a báró emlékét. Könyvét ötéves kutatómunka eredményeként tárja Ön elé. A szerző célja, hogy hitelesen ábrázolja a főszereplő életét és társadalmi szerepvállalását.Jó szívvel ajánlom elolvasásra a kötetet a múlt értékei iránt érdeklődőknek.

Habsburg György

Könyv

Könyv

Berg Gusztáv

Pavlóczki Béla történész, könyvében arra törekedett, hogy közérthető módon tárja az olvasó elé kutatásainak család-, életmód-, gazdaság-, és helytörténeti eredményeit.

A könyv, amelyet kezében tart, Berg Gusztáv életének ismertetése mellett a dualizmus-kori Rábaköz és Kapuvár fejlődését mutatja be. Az egyes fejezetek lapjait korhű rajzok, fényképek, térképek színesítik, továbbá a báró gondolatai, korabeli sajtócikkek, köszöntők és versek teszik élvezetessé az olvasást.

Berg Gusztáv című könyvem alapját a Pécsi Tudományegyetemen írt szakdolgozatom adta, melyhez XIX. századi kapuvári vonatkozású témát kerestem. Kutatásom kezdetén egyre gyakrabban találkoztam báró Berg Gusztáv nevével, s a róla olvasott információk keltették fel érdeklődésemet a család története iránt. Ekkor arra vállalkoztam, hogy összegyűjtöm a báróról fellelhető információkat.

Könyvbemutató

Helyszínek és időpontok

KAPUVÁR, RÁBAKÖZI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, 2014. szeptember 16. 18 óra
CSORNA, CSORNAI MUZEÁLIS KIÁLLÍTÓHELY, 2014. szeptember 25. 17 óra
ÖNTÉSMAJOR, KULTÚRHÁZ, 2014. október 2. 18 óra
GYŐR, IV. GYŐRI KÖNYVSZALON, KISFALUDY KÁROLY MEGYEI KÖNYVTÁR, 2014. november 8. 18 óra
SOPRON, SZÉCHENYI ISTVÁN VÁROSI KÖNYVTÁR, 2014. november 25. 17 óra
BUDAPEST - Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 2015. március 23. 16:30
BUDAÖRS, Magyar Történelmi Szalon, Adler kávéház, 2015. május 19. 18 óra

Megrendelés

Fizetés, szállítás

Fizetendő: 6250 Ft

Vendégkönyv

Új bejegyzés írása